אחד המשקאות הבסיסיים ביותר בהכנת קוקטיילים הוא הוודקה. קיימות מספר סיבות מדוע וודקה הינה משקה כל-כך מרכזי, אך החשובה שבהם היא העובדה כי וודקה היא בדרך כלל חסרת טעם באופן יחסי, ולכן היא אידאלית כבסיס להכנת קוקטיילים שונים. בנוסף לכך וודקה היא גם חסרת ריח, והיא מכילה כמות קטנה יחסית של מרכיבים כימיים.
מקורה של הוודקה
מקורה של הוודקה הוא ברוסיה של המאה ה-14, אז החלו לייצר וודקה מדגנים מזוקקים שטוהרו על ידי פחם פעיל. משמעות השם וודקה הוא בעצם "מעט מים" - עובדה שמשמעותה עבורנו "מעט מים, הרבה אלכוהול"...
שתיית וודקה נקיה
כאשר שותים וודקה נקיה, נהוג לשתות אותה בכוסיות קטנות כשהיא כמעט קפואה, ולרוקן את תוכן הכוס במכה אחת. אגב, ניתן לשמור את הוודקה במקפיא בכדי להגיע לרמת קור נמוכה מאד, והיא לא תיקפא!
שימוש בוודקה בקוקטיילים
את הוודקה ניתן לשתות בתערובות בדומה לתערובות ג'ין. כאשר מערבבים תערובות אלו אין טעם להשתמש בוודקה רוסית או פולנית, מאחר ואלו יקרות יותר, ולכן בדרך כלל אין טעם, ואפילו חבל, להשתמש בהם בשילוב עם משקאות אחרים ש-"גונבים את ההצגה". לשם הכנת קוקטיילים מומלץ להשתמש בוודקה ישראלית, שהיא גם חריפה פחות.
חומרי הבסיס מהם ניתן להפיק וודקה
- פחם פעיל - וודקות רבות מופקות מפחם פעיל. היה זה פיוטר סמירנוב, ב-1860 ,הראשון שהשתמש בפחם פעיל בתהליך הזיקוק. על שמו גם קרויה הוודקה הידועה סמירנוף. מקור הסמירנוף הוא ברוסיה אולם הסמירנוף מיוצר בארצות הברית. מותג וודקה מפורסם אחר המופק מפחם פעיל הינו ה-שופן (Chopin) , על שמו של המלחין הפולני הנודע המופיע על בקבוקי המותג, פרדריק שופן. וודקת שופן הינה וודקה פולנית שבעצם מופקת מתפוחי אדמה אך עושה שימוש בסינון בפחם פעיל.
- חיטה - ניתן להפיק וודקה גם על בסיס חיטה. כך למשל המותג הידוע אבסולוט וודקה מופק מחיטה, כבר מ-1879. אבסולוט וודקה היא וודקה שבדית, והיא מבין הוודקות המפורסמות ביותר בעולם. וודקה מפורסמת אחרת המופקת מחיטה היא דאנסקה, וודקה דנית המופקת מחיטה מלאה שיוצרה כבר לפניי 150 שנה. מאפיין ייחודי לוודקה דאנסקה הוא העובדה שהוא נמכר בבקבוק העשוי מתכת השומר על קרירות המשקה כמו גם שהודות לבקבוק הנירוסטה הבקבוק מתקרר במהירות רבה יותר מבקבוק זכוכית.
- תפוחי אדמה - שופן, כאמור היא וודקה פולנית המבוססת על בסיס תפוחי אדמה. הוודקה הפולנית שופן עוברת תהליך זיקוק מורכב הכולל זיקוק בדודים (דוד העשוי נחושת, המוליך חום באופן אחיד, זיקוק זה מוגבל למנות) ואח"כ היא עוברת תהליך של סינון בפחם פעיל.
- שיפון - שיפון זהו בסיס עתיק יומין נוסף ממנו ניתן להפיק וודקה. הוודקה הפולנית ויברובה הינה וודקה המבוססת כולה על שיפון. הוודקה הזו הייתה קיימת כבר במאה ה-16. ניתן למצוא מהדורות של ויברובה בעלות ריכוזי אלכוהול שאינם מאפיינים את הוודקה, בעלי ריכוז אלכוהול של עד חמישים ותשעה אחוזים, כאשר מרבית הוודקות הינן בעלות ארבעים אחוזי אלכוהול.
- שעורה - ניתן גם להפיק וודקה מבסיס שעורה. כך לדוגמא המותג הידוע וודקה פינלנדיה מיוצר משעורה. פינלנדיה היא וודקה ממוצא פיני הקיימת בשוק כבר משנות השבעים של המאה העשרים. וודקה פינלנדיה מיוצרת התהליך של זיקוק רציף (זהו זיקוק מהיר וזול המספק פתרונות תעשייתים מסחריים לזיקוק בכמויות גדולות ובמהירות יחסית, הזיקוק הוא באופן רציף ולא באופן של מנות כגון, זיקוק דודי). גם הוודקה הצרפתית המפורסמת גריי גוס מיוצרת מבסיס שעורה, שעורה מיוחדת שגודלה בחבל קוניאק שבצרפת.
- תירס - ניתן להפיק וודקה גם מתירס מתקתק. כך למשל הוודקה הקנדית אייסברג עשויה מתירס.
הבהרה
אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר. השתיה אסורה למי שלא מלאו לו 18 שנים. אנא - שתו באחריות!