האם אלכוהול צריך כשרות?

בכל הנוגע לכשרות מזון, דיני הכשרות של משקאות חריפים תופסים מקום של כבוד. הסיבה המרכזית לכך היא העובדה שרוב המשקאות הללו מיוצרים בורה תעשייתית, ולא ניתן לייצר אותם בבית. בנוסף, רבים מהמשקאות מגיעים אלינו מעבר לים ללא חותמת כשרות, מה שמעלה שאלה לגבי הכשרות שלהם. כאן נעזור לכם להבין את העקרונות הבסיסיים מאחורי כשרות של אלכוהול.

כשרותם של משקאות חריפים

כאשר אנחנו מדברים על כשרותם של משקאות חריפים, חשוב להבין שאנחנו מדברים על שני מישורים שונים. המישור הראשון הוא זה של חומרי הגלם. כמו כל מוצר, גם כאשר אנחנו שותים משקאות חריפים עלינו לוודא שחומרי הגלם מהם נעשו המשקאות הם חומרים כשרים. בנוסף, ישנם דינים שלא קשורים לחומרי הגלם עצמם אולם גם הם חיוניים על מנת להגדיר את המוצר ככשר. כעת, נעבור על סוגי המשקאות העיקריים כדי להבין על אלו דברים צריך להסתכל לפני צריכה שלהם.

יין

המוצר המורכב ביותר מבחינת כשרות הוא יין. על אף שמצד חומרי גלם סביר להניח שאין ביין שום דבר שאסור באכילה, ישנו דין מיוחד שנקרא סתם יינם. הדין הזה הוא גזירת חכמים שנועדה ליצור הרחקה בין יהודים לגויים ולמנוע מיהודים את האיסור של יין נסך. הגדר העיקרי של הדין הזה הוא איסור על שתיית יין שגוי היה מעורב בתהליך ההכנה שלו. למעשה, זה אומר שכל יין שנעשה בחו"ל או יין שנעשה בישראל אך ללא חותמת כשרות אסור בשתייה. זאת על אף שייתכן שמבחינת חומרי גלם אין כל איסור ביין.

וויסקי

המשקה השני שבו אנחנו עלולים למצוא בעיה הוא וויסקי. הוויסקי הוא משקה שנעשה מזיקוק של דגנים כאשר בדרך כלל הדגן הוא שעורה. הבעיה המרכזית שעלולה להתעורר ביחס לכשרות של ויסקי היא העובדה שלעיתים הוא מיושן בחביות יין, מה שעלול לאסור אותו בשתייה. יש מהפוסקים מי שטוענים שניתן לשתות גם וויסקי כזה, אולם מומלץ שכל אחד ישאל פוסק הלכה שמקובל עליו.

בירה

בנוגע לכשרות בירה חשוב לחלק בין ישראל לחו"ל. בארץ עלולות להיות בעיות כשרות שנוגעות לחומרי הגלם מהן הבירה עשויה לאור העובדה שיש לא מעט מדיני כשרות המאכלים שרלוונטיים רק למה שצומח בישראל. לכן, בירות מתוצרת ישראל יש לצרוך רק עם חותמת כשרות על גביהן. בנוגע לבירות שמגיעות אלינו מעבר לים: אם הבירה מגיעה ממדינה אירופאית מפותחת בה יש פיקוח על תעשיית המזון והיא לא בירה בטעמים, סביר להניח שהיא כשרה.

לסיכום

מלבד יין שלא ניתן לצרוך אותו ללא חותמת כשרות, מוצרי אלכוהול אחרים יכולים להיות מותרים בשתייה גם ללא חותמת תחת הנחות ותנאים מסוימים. בכל מקרה שבו יש לכם ספק מומלץ לשאול רב מומחה כשרות כדי לקבל הוראה מתאימה. למידע נוסף על כשרות מהדרין לחצו כאן

הבהרה

אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר. השתיה אסורה למי שלא מלאו לו 18 שנים. אנא - שתו באחריות!

בחזרה לחלק העליון